torstai 28. marraskuuta 2013

Kupposesta teetä, piilotetusta suklaalevystä, paksusta romaanista ja rinnalle muuttaneesta vauvasta - niistä on imetyshetki tehty.

Kirjoitin jo valmiiksi ensimmäisen tekstini ja jäin miettimään mistä onnistunut imetys on tehty?
Helpoimmillaan voidaan ajatella, että se on vain vauva rinnalle ja se siitä, mutta mitä siinä taustalla on?

1. Tarvitaan oikeaa tietoa.
 * Ja mistä sitä saa? Joka suunnasta tulee kyllä neuvoa ja ohjetta joten mihin tahoon luottaa? Anoppiin, kaveriin, neuvolaan, internetin foorumiin? Minulle raamattuja olivat aikanaan imetystukilista ja maitolaituri.

2. Hormonitoimintaa.
* Se on alkanut jo raskausaikana ja muuttuu synnytyksessä. Hormonitoiminta mahdollistaa maidonmuodostumisen ja erittymisen. (Aivolisäke tuottaa prolaktiinia maidoneritykseen ja hypotalamus oksitosiinia herumiseen.) Häiriö hormonitoiminnassa voi myöskin estää imetyksen onnistumisen.

3. Taitoa.
* Kykyä soveltaa tietoa käytännössä.

4. Ihokontaktia.
* Pelastus monessa hetkessä. Se lisää äidin hormonitoimintaa ja tukee vauvan luonnollisia vaistoja päästä rinnalle.

5. Tukea.
* Lähipiirin pitäisi tukea äitiä siinä mitä hän haluaa. Olipa äidillä tavoitteena kokeilla imetystä, osittaisimettää mahdollisimman pitkään, täysimettää 6kk, taaperoimetys niin hänellä on oikeus asianmukaiseen tukeen. Mielestäni myöskään silloin ei saa jättää yksin saati lytätä jos toinen ei halua imettää. Ja tukea tarvitaan silloinkin kun tavoitteisiin ei päästä.

Imetys on jatkuvaa oppimista. Ja se on erilaista. Sillä siinä toisena osapuolena on vauva joka oppii ihan omat niksinsä, voi olla että se mikä toimi esikoisen kanssa, saakin kuopuksen karjumaan pää punaisena.

Ja jotta tästä saadaan kolmen kauppa, kolmantena pyöränä äidin ja lapsen lisäksi pyörii se ameebamainen ihmismassa joka kertoo millaista imetys on, miten sinun pitäisi imettää, mitä et saa tehdä ja missä jo mokasit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti