torstai 12. joulukuuta 2013

Imetyksen urbaanilegendojaTässäpä taas tulenarka aihe. Maito hiipui, maito loppui kuin seinään... Maidoneritys ei lopu yhdessä yössä, se vähenee kyllä pikkuhiljaa jos toimitaan sen mukaisesti. Osalla imetys sujuu kuin tanssi, mutta monet kohtaavat ongelmia joihin saadaan imetystä häiritseviä neuvoja. Syitä siihen kävin jo aikaisemmin läpi, sillä aikanaan tilanteet olivat todellisia meidän äideillemme ja ohjeet sen ajan mukaisia.

Pinkeät rinnat tuntuvat tyhjiltä ajokoiran luppakorvilta.
*        Synnytyksen jälkeinen pinkeys ja Pamela Anderssonin rinnat ovat historiaa. Maidontuotanto on tasaantunut kysynnän tasolle. Tämä tunne että rinnat olisivat ihan tyhjät ei kuitenkaan tarkoita että maito olisi loppunut.

Lapsi on kokoajan rinnalla, tyytymätön eikä mikään riitä.Maito on ihan selvästi loppunut.
*          Tiheänimun kaudet tulevat noin 3vko, 6vko, 3kk ja 6kk:n kohdalla. Tämä tarkoittaa juurikin sitä että lapsi roikkuu rinnalla aivan kaiken aikaa. Äiti tarvitsee tukea ja ennen kaikkea tietoa mitä on tapahtumassa. Tarkkaile nyt lapsen märkien vaippojen määriä, anna lapsen tuhista rinnalla ja huolehdi omasta ravitsemuksestasi. Tämä vaihe kestää päivästä joihinkin päiviin ja tarkoituksena on varmistaa että maitomäärä riittää tulevallakin kasvukaudella.
*        Tiheänimun kausi voi pitkittyä, jos ohella antaa korviketta.

Sain pumpattua tunnin aikana 10ml, eihän se riitä mihinkään.
*          Se mitä saa käsin lypsettyä tai pumpattua, ei kerro paljonko lapsi saa imettyä itse rinnasta. Imetys  vaatii itseluottamusta kun rinnoissamme ei ole mittaria joka kertoisi montako milliä lapsi söi. Jos maidonriittävyys epäilyttää etkä osaa varmaksi sanoa tuleeko vaippoja tarpeeksi, seuraavana operaationa olisi käydä punnitsemassa lapsi ja katsoa missä mennään.

Lapsi raivoaa rinnalla, huutaa, karjuu eikä katsokaan sinne päin.
*          Rintaraivarit, hetkiä jolloin saattaa kaivata Peltoreita korvilleen. Syitä tähän on lukuisia ja vauva todellakin osoittaa omaavansa oman tahdon jota äiti ei nyt ihan kykene toteuttamaan, mutta pelko pois.
             Syitä voivat olla esim.
*        Suihkutissit (maitoa tulee liian suurella paineella, liikaa kerrallaan ja vauva käytännössä tuntee tukehtuvansa maitoon)
*        Maitoa tulee liian hitaasti, maidonheruminne käynnistyy liian hitaasti (mielikuvaharjoitukset ja rentoutuminen helpottavat)
*        Imetät väärässä asennossa (voi näitä pieniä jotka ovat asento- ja paikkarajoitteisia, hämätä voi imettämällä vaikka seisaaltaan, itse olen valssanut liki pyörryksiin jotta lapsi asettui ja on tullut pompittua jumppapallo kasaan)
*       Lapseen sattuu (voi olla äidin syömä ravinto joka aiheuttaa vatsakipuja tai sammas)

Lisää vaihtoehtoja ja tietoa löytyy Imetystukilistan sivuilta

Se mikä todellakin voi vaikuttaa maidonmäärään on;

* Imettäminen aikataulun mukaisesti. On vanhentunut neuvo imettää 4 tunnin välein tai pitää vieläkin pidempiä imetystaukoja (tässä tulee iso mutta ja poikkeus maidon liikatuotannon ja ns. suihkutissien kanssa, mutta siihen aiheeseen palaan myöhemmin).

* Rintakumin käyttö. Kumi vähentää rinnanpään saamaa ärsykettä ja näin ollen maidoneritys voi vähentyä. Rintakumista olisi hyvä päästä eroon, mutta tiedän kyllä tapauksia joissa kumi on kuitenkin pelastus ja imetys onnistunut. Kumi voi myös mahdollistaa imetyksen sujumisen pulloilun ohella kun lapsi vierastaa paljasta nänniä.

* Tutin käyttö voi vaikuttaa lapsen imuotteeseen, sama pätee myös tuttipullon tuttiosan kanssa, vaikka nyt olen nähnyt kaupoissa myytävän rinnapäätä muistuttavia tuttiosia. Hyvää imuotetta tarvitaan jotta lapsi saa imettyä tehokkaasti ja tarpeeksi maitoa.

* Lisämaidolla on myös omat vaikutuksensa imetykseen; kun lapsi saa pullosta maitoa, hän ei tilaa sitä maitomäärää rinnoilta jolloin rinnat vähentävät omaa tuotantoaan (ellei äiti pumppaa vähintään vastaavaa määrää rinnoista) ja lapsi saattaa mieltää pullon helpommaksi ravinnonlähteeksi kuin rinnat.

Kun sanotaan että kyllä kaikilla maito riittää kun imettää tarpeeksi, nostaa varmasti monen niskakarvat pystyyn. Eihän tuo pidä paikkaansa. Hyvin pienellä osalla äideistä maitoa ei tule laisinkaan, mutta todellista prosenttilukua ei voida tietää. Ja osalla maitoa ei erity tarpeeksi lapsen yksiomaiseksi ravinnoksi. Mutta silloinkin se maito voi riittää osittaisimetykseen. 

Imetys on asia, jonka kanssa kannattaa tehdä töitä, jos kokee sen tärkeäksi, mutta imetys on myöskin asia josta pitäisi voida nauttia. Se että äiti menettää totaalisesti yöunensa, on rikki, hajalla, mikään ei onnistu, ei ole sitä ihanaa imettämistä. Ennen kaikkea meidän äitien on saatava nauttia pienokaisistamme, katsella heidän ihania käsiään, tuijotella niihin kaikkitietäviin silmiin ja kalastella ensimmästä hymyä.Nuo saadaksemme lapselle ei ole väliä tuleeko se maito rinnasta vai pullosta.

Ja ps. kun epäilyttää ja omasta lähipiiristä ei löydy kokemusta tai kaivattua tukea, kannattaa soittaa imetystukipuhelimeen tai käydä vaikka maitolaiturilla (linkit vas. laidassa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti