torstai 12. joulukuuta 2013

Kun imetys ei riitä - lisämaito avuksi


Aina imetys ei lähde käyntiin toivotusti tai myöhemmin tulee ongelmia jolloin lisämaito on tarpeen. Kun omaa maitoa ei tule tarpeeksi, ensimmäinen toimenpide olisi tehostaa omaa imetystään. Tässäkin tulee kyllä raja vastaan, sillä lapsen terveys on kuitenkin tärkein eikä tarkoituksena ole saattaa lasta tiputukseen sen vuoksi ettei ole tarjottu tarpeeksi ravintoa. Toisena vaihtoehtona olisi pumpata omaa maitoa ja tarjota sitä sitten vauvalle lisämaitona. Tällöin juotettu maito pysyy oman maitomäärän tilauksessa, sillä maidontuotantohan toimii kysynnän ja tarjonnan lain mukaan.

Jos oma maito ei kertakaikkiaan riitä, mutta toivoo silti imetyksen jatkuvan, saadaan tasapainoilla osittainimetyksen viidakossa. Äidillä on oma työnsä pitää yllä omaa maidontuotantoaan korvikkeiden annon rinnalla. Vauva saattaa varsin helposti tottua pullolle ja alkaa suosia sitä, koska pullontutista virtaa maitoa paljon helpommin ja nopeammin kuin mitä rinnalla. 

Pullolle parempia vaihtoehtoja olisivat hörpytys kupista (tiedänpä lapsen saaneen maitohörppynsä pienestä snapsilasista!), hyvä video hörpytyksestä (cup feeding) löytyy youtubesta http://www.youtube.com/watch?v=4ZCm_MhP39M

Etuna tällä on ettei se häiritse imuotetta kuten pullon tuttiosan imeminen. Lisäksi olisi ruiskulla annettava maito ja imetysapulaite (a Supplemental Nursing System – SNS) jonka avulla vauva saa lisämaitoa rinnalla ollessaan ohuen letkun kautta, parhain tämä onkin näyttää suoraan muutamalla videolla.

·         Imetysapulaitteen valmistelu http://www.youtube.com/watch?v=3HVJc7jdi7o 
·         Imetysapulaite käytössä http://www.youtube.com/watch?v=sHj4xuOPa7k
 

Imetysapulaitetta voi käyttää myös sormiruokinnassa (finger feeding), jolloin samaisen ruokintalaitteen letku kiinnitetäänkin sormeen jotka vauva voi imeä. Tiedän että laitteen hinta on korkea, jos sellaista haluaa kokeilla tai hankkia, sitä voisi kysellä omasta sairaalasta, neuvolasta tai onko paikallisella imetystuella antaa laitetta kokeiluun (tai miksei sitä itsekin voi rakentaa jos osaa ja saa hankittua sopivat materiaalit).

On muutamia syitä miksi imetys ei lähde käyntiin toivotusti. 

·         * Äidille voi jäädä pala istukkaa kohtuun, joka estää tarvittavaa hormonitoimintaa ja maito ei pääse nousemaan kunnolla jos lainkaan.
·         * Vauvalla voi olla kireä kielijänne, jolloin hän ei pysty työntämään kieltään ulos suustaan, imuote voi olla kivulias ja vauva ei pysty saamaan rinnasta tarpeeksi maitoa.
       * Myös kireä huulijänne tekee imetyksestä kivuliaan
·         * Suomessa lapsen huuli- ja suulakihalkio estävät imetyksen. 2008 Denise Bothin ja  Kerri Frischknecht’n kirjoittamassa Breastfeeding : an illustrated guide to diagnosis and  treatment- kirjassa esitellään erityisiä lastoja joiden avulla on voitu mahdollistaa halkiolapsen imetys. Odotan päivää jolloin tällainen apuväline tulee Suomeen. Lievän huulihalkion kanssa lasta voi imettää jos lapsi saa otteen rinnasta.
·         * Lapsen verensokerien vuoksi lapselle on annettava lisämaitoa (raskausdiabetestä sairastavat äidit voivat lypsää omaa maitoa loppuraskaudesta ruiskuihin ja viedä ne sairaalaan kun lähtee synnyttämään, kiinnitä huomiota millä tavoin lisämaitoa tarjotaan)
·         * Lapsi on keskonen tai sairas eikä sen vuoksi voi imeä rinnalla & äidin ja lapsen kohtaaminen ja vierihoito estyvät / pitkittyvät (imetys on pulloruokintaa kevyempää, kenguruhoito, imetyksen käynnistäminen ja imetyksen portaittaiset harjoitukset kuuluvat asiaan)
·         * Äidille tehty rintaleikkaus voi vaikuttaa maidontuloon, sekä osalla äideistä voi luonnostaan olla rakenteellisia eroja rinnoissa (tubulaariset rinnat) jotka vaikuttavat maidontuotantoon.
      * Äidin omat sairaudet esim. PCO voi vaikuttaa maidonmuodostumiseen

Jos imetyksen aloitus viivästyy, äidin pitäisi saada tukea ja tietoa kuinka käynnistää ja ylläpitää maidontuotantoa kunnes saa lapsensa syliinsä ja voi aloittaa imetyksen. Tämä on ymmärrettävästi rankkaa jos ajatellaan synnytystä jossa kaikki mahdollinen on mennyt huonosti, lapsi on teholla ja äiti näkee lapsensa vasta muutaman päivän jälkeen ensimmäisen kerran. Äidillä menee aikaa toipua, hän ikävöi lastaan ja voi olla ettei silloin kiinnosta tehdä tuttavuutta sähköisen rintapumpun kanssa. Tässä hoitohenkilökunnalla on todellinen paikka osoittaa ammattitaitonsa kaiken kiireen keskellä. 

Kompastuskiviä imetyksen onnistumiselle on muitakin, voi myös olla ettei äiti halua syystä tai toisesta imettää jolloin luovutettu maito tai korvike tulevat tarpeeseen. Tässä mielestäni on taas hyvä korostaa että imetyksen pituus ei lopulta kuulu kenellekään muulle kuin äidille ja hänen lapselleen. Ja jotta äiti pääsee toivomaansa tavoitteeseensa, hän tarvitsee tukea. Puolisoltaan, vanhemmiltaan, ystäviltään ja terveydenhuollosta. Se millaista tuen pitäisi olla, voi olla vaikeampi juttu. Joku haluaa tukea imetyksen jatkumiseksi, päästäkseen osittainimetyksestä täysimetykseen, opettaakseen lapsen pullolle tai lopettaakseen kokonaan imetyksen.

Reilu vuosi sitten kuulin vielä suositusta että ensin rintaa ja sitten korviketta. Nyt tämä on pyörähtänyt toisinpäin; ensin korviketta pahimpaan nälkään ja sitten rintaan, jolloin lapsi yhdistää kylläisyyden tunteen rintaan. 

Jotta maidontuotanto pysyisi käynnissä, yöimetykset ovat siihen mitä oivallisin apu muun imetyksen ohella. Tuolloin prolaktiinitaso äidin veressä on korkeimmillaan ja sen tehtävänä on käynnistää synnytyksen jälkeen ja sitemmin ylläpitää maidoneritystä.

Maidon voi lypsää käsin (olen kuullut myös lämpimän pullon tekniikasta) tai pumpata käsikäyttöisellä tai sähköisellä pumpulla. Osa voi herua vain käsinlypsäessä tai vaikka ei laisinkaan. Se mitä saa itse lypsettyä, ei kerro mitään siitä paljonko lapsi saa imettyä rinnasta. Lapsi on tehokkaampi imiä kuin mikään lypsymenetelmä ja tämä on asia mistä monet eivät tiedä ja erehtyvät luulemaan että lypsämänsä 20ml on kaikki mitä rinnoista lähtee.

Herumista pumpulle voi harjoitella. Itsensä rentouttaminen (vaikka lämmin kauratyyny hartioille), juotavaa ja pumppaamista. Minulla auttoi kun ajattelin mielessäni vesiputousta, maidon kaatamista kannusta ja joenvirtausta.
Ahkeran mielikuvaharjoittelun lopputulos oli että paidan etumus saattoi kastua kun täytin vesilasini hanan alla, hups!

Päivitetty 23.10.2015
Lisätietoa löytyy mm.
·         * Pullonpyörittäjän opas
·          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti