sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Maidon liikatuotanto, suihkutissit ja suuret rinnatLiivinsuojat ovat läpimärät ennen kuin äiti on saanut paitansa napitettua kiinni. Vauva makaa ihanassa koomassa vatsa täynnä, pakastin on jo pullollaan ja viimeisimmät maitoerät ovat valuneet jo viemäristä alas. Moni kokee imetyksen alussa maidon noustessa tätä vastaavan hetken, maitoa tuntuu olevan ja tulevan ihan mahdottomasti, rinnat ovat saattaneet kasvaa yhdessä yössä parikin kuppikokoa ja rintoja saa kokeilla tämän tästä tiehyttukoksen pelossa. Lopulta kun kova pahkura osuu käteen, rinta on kipeä ei voi kuin nieleskellä millä tahdonvoimalla sitä kipeää kohtaa alkaisi käsittelemään vielä enemmän. Mieluumminhan sitä piiloutuisi kivulta.

Joillakin maidoneritys on runsasta eikä se vähene missään vaiheessa vauvan tarpeita vastaavalle tasolle. Tuolloin pumppaamista / lypsämistä tulisi välttää jottei rinnoille lähetetä viestiä että maitoa tarvitaan vielä lisääkin, mutta jos vauva ei jaksa tyhjentää rintoja kunnolla, on parempi pumpata kuin saada tiehyttukos tai jopa rintatulehdus riesakseen. Suomessa onneksi on mahdollisuus luovuttaa äidinmaitoa sairaaloihin ja siitä saa myös korvaustakin. Itselläni Irlannissa ylimääräiset maidot menivät viemäriin kun meillä ei ollut maidonluovutussysteemiä. Omantunnon tuskat olivat hirvittävät kun tiesi miten tärkeää maito olisi voinut olla jollekin sitä tarvitsevalle ja miten Suomessa osattiin arvostaa tätä.

Liivinsuojissakin on vaihtoehtoja, kertakäyttöisiä suojia (on tavattoman paksuja liki tenavaippoja ja sitten hyvin ohuita ja huomaamattomia), kestosuojia ja maidonkerääjiä. Liivien valinnassa kannattaa olla tarkkana, ominaisuuksia on tarjolla jos jonkinlaisia. Avattavia imetysliivejä, liivejä jotka joustaa rintojen koon vaihtuessa, kaarituellisia ja tuettomia, topattuja tai toppaamattomia, materiaalit jne. Kun itselleni tämä oli ajankohtaista, tilasin UK:sta liivit, tuli varsin naisellinen olo kun sai ihanat pitsihepenet puuterinväristen mummoversioiden sijaan.

Esikoiseni imetyksen alku oli kivulias. Oman muistini mukaan kolmannella viikolla helpotti, jolloin vahingossa huomasin missä mättää. Rinnanpää oli aina valkea ja huulipunapuikon muotoinen, rikkinäinen ja kipeä. Särkylääkettä kului ja purin hammasta kun lapsi tuli rinnalle. Imetyksistä oli tullut pelottavia hetkiä jolloin jännityin ja odotin vain kauhulla milloin kipu alkaa. Ulkoisesti lapsen imuote näytti oikealta, mutta ei tuntunut siltä. Kerran vauva päästi rinnasta irti kesken kaiken ja maitoa suihkusi k-a-u-a-s.

Siitäpä lähti ahkera googlailu suihkutisseistä. Kipu ja väärä imuote johtuivat suihkuavasta maidosta. Lapsi painoi kielen takaosan kitalakea vasten, litistäen nännin kärjen kitalaen kovaa osaa vasten (jolloin myös imu kohdistuu siihen) estääkseen maidon suihkuamisen suoraan nieluun. Huomasin nopeasti että pahimmillaan ongelma oli herumisen käynnistyessä, joten päätin irroittaa aina vauvan rinnasta siksi aikaa ja painoin rinnalle harson. Aluksi lapsi ei tietenkään tykännyt tästä operaatiosta, mutta oppi kuitenkin nopeasti että saisi rinnan takaisin. Muutamassa päivässä tuosta rinnanpäät alkoivat parantua ja minusta tuntui ensimmäistä kertaa etten ajattele imetyksen pituutta enää päivä kerrallaan, saatoin jopa ajatella asiaa viikon tai kuukaudenkin päähän.
 
Kun vauva joutuu hotkimaan maitoa, tästä seuraa myös helposti ilmavaivoja. Niitä ongelmia meillä ei ollut, mutta lapsi kyllä tuli tyrmättyä ainakin neljäksi tunniksi yhdellä syötöllä.

Muita helpotuksia suihkutisseihin on useampi imetyskerta per rinta. Esimerkiksi kaksi imetystä vasemmasta ja sitten vaihto oikeaan. Tällöin levossa oleva rinta voi olla vapaalla useamman tunnin, jolloin maidontuotanto vähenee ja suihkuamisen pitäisi helpottua. Äärimmäisissä tapauksissa apua voi löytyä jopa siitä että toinen on päivärinta ja toinen yökäytössä, eli rinnalle tulisi jopa 12 tunnin tauko.
Asennoilla voi myös helpottaa tilannetta. Lapsen voi antaa maata itsensä päällä, jolloin maito nousee rinnasta ylämäkeen eikä voi siten suihkuta sellaisella paineella kuin yleensä. 

Muutenkin lasta imettäessä on annettava lapselle mahdollisuus kääntää päänsä pois rinnalta jos hän niin haluaa (tuetko lapsen päätä niskasta vai takaraivosta?). Minulle helpointa oli kyljellään, omat kädet tuntuivat aluksi liian pitkiltä pitääkseni vauvaa istualtani rinnallani ja myöhemmin kädet muuttuivatkin liian lyhyiksi. Kertakaikkisen vaikeaa tällaisten teleskooppikäsivarsien kanssa!

Liikatuotanto ei välttämättä ole kuitenkaan elinkautinen tuomio. Tilanne voi helpottua ja tasaantua lapsen kasvettua ja liivinsuojien tarpeestakin voi päästä eroon joskus. Ja jokainen imetys on erilainen. Vaikka ensimmäisessä maitoa olisi tullut yli äyräiden, voi olla että seuraavassa imetyksessä ei ole lainkaan ongelmia tai ne ovat aivan päinvastaisia.
 
Ja suurilla rinnoilla imetyksestä. Apuna voi käyttää rinnan tukemista tyynyllä tai vaikka rullatulla pyyhkeellä ”tukevammaksi” lapselle. Julkisesti imettäessä monille on apua imetyspaidoista, -liiveistä, harsoista ja huiveista. Isompien rintojen kanssa tämä voi olla vaikeampaa tai jopa mahdotontakin, ainakin jos tavoittelee huomaamatonta imetystuokiota. Mielestäni siltikään äidin ja lapsen ei tarvitse lähteä vessaan tai jonnekin pukukoppiin piiloon, imetys on niin luonnollinen, hieno ja toivottava asia lapsenkin kannalta että ken sitä ei tahdo katsella niin kääntäkööt katseensa. 

Tämä aihe pulpahtelee tuon tuostakin keskustelupalstoilla, kirjoittajat kertovat Stephen King mielessään kauhutarinoita suonikkaista, arpisista, polvissa roikkuvista rinnoista ja isosta mahasta mitkä paljastetaan suurin elein keskellä viiden tähden ravintolaa. En ole koskaan tällaista nähnyt ja tuskin tulen näkemäänkään. Kamalan ennakkoasenteista ja negatiivista ajattelutapaa heijastava mielikuva. Toivottavasti joskus koittaa päivä kun tuollaista kauhukuvaa ei enää viljellä ja soviteta jokaiseen äitiin joka ruokkii lapsensa keskellä toria, kaupan kenkäosastolla tai ravintolapäivällisen aikana.

Lopuksi täytyy kuitenkin tarkentaa että nämä aihepiirit eivät kulje käsikädessä, kyky tuottaa maitoa ja erittää sitä eivät riipu rintojen koosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti