maanantai 9. joulukuuta 2013

Riittääkö maito? II "Kirja tipahti sängyn ja yöpöydän väliin. Oikea käteni on ihan puuduksissa ja joudun oikaisemaan sitä pääni alta toisen käden avulla. Vauva retkottaa vieressäni kuin antautunut kaktus. Hän näyttää niin levolliselta, välillä suu käy kuin hän söisi unissaankin. Hörppään lasin vettä ja ehdin suunnitella pikaista suihkua, mutta lapsi tuntuu vaistoavan minun heräämiseni ja aloittaa uudelleen rinnan hamuamisen. Onneksi on puhelin jolla voin soittaa alakertaan miehelleni ja tehdä ruokatilauksen suoraan vuoteeseen. Samalla laitan seuraavan herätyksen noin reilun kolmen tunnin päähän."

Maidonriittävyys on aika kimurantti juttu. Jos lapsi kasvaa pluskäyrillä kohisten, kehoitetaan aloittamaan lisäruoat jotta kasvu jatkuu. Asiaa ei suinkaan tulkita niin että maito riittää takamaan upean kasvun.
Jos lapsi taas kasvaa hitaanlaisesti, kehoitetaan antamaan lisämaitoa, ei puhettakaan imetyksen tehostamisesta ensisijaisena keinona. Tämä nyt on ihan omaa purnaamistani jonka juuret juontavat nettikeskusteluihin, niiden kanssa saakin olla tarkkana etteivät vie mennessään.

Mutta asiaan, on tiettyjä merkkejä joita seuraamalla äiti voi luottaa maitonsa riittävän. Ensimmäinen on paljonko lapsella tulee märkiä vaippoja sekä kakkaa. Pissavaippoja pitäisi tulla 5 vuorokaudessa. Pissamäärä per vaippa olisi noin 3 ruokalusikallista. Tarkastin juuri että ensimmäisen pihkakakan (tulee kahden päivän kuluessa syntymästä) kakkavaippoja pitäisi tulla edes yksi päivässä. Kakan pitäisi olla keltaista eikä se oikeastaan haise juuri millekään.

Alussa voi tuntua että lapsi on ihan kaiken aikaa rinnalla, tärkeää olisi muistaa lapsentahtisuus, vauva ei katsele kelloa milloin sopisi olla nälkäinen. Muistan joskus laskeneeni 14 kertaa vuorokaudessa ja ne eivät olleet mitään 5 minuutin pikakäyntejä. Mulla olikin sängyn vieressä joku keksipaketti, pähkinöitä, iso pullo vettä ja iso kasa kirjoja aina ulottuvilla. Otin imetyshetket tuokioina jolloin en vaan voi tehdä mitään muuta (kuten siivota, pyh) kuin laiskotella ja rentoutua. 

Lapsen pitäisi käydä vähintään 8 kertaa vuorokaudessa rinnalla, maksimissaan tämä meinaisi 3 tunnin imetysvälejä jos kerrat jakaisi tasaisesti kellon ympäri. Yhdellä imetyskerralla voi syöttäää kummatkin rinnat monta kertaa, mitä enemmän rinnat saavat stimulaatiota ja tilausta, sitä enemmän ne saavat viestiä että maitoa pitäisi tuottaa enemmän. 

Olen monesti kuullut ihmettelyjä kun imetetty lapsi on saanut korviketta ja nukkunut tuolla kerralla 5 tuntia 2 tunnin sijaan. Syynä on se, että korvike sulaa hitaammin mitä äidinmaito.

Seuraavana on lapsen riittävä painonnousu. Terveellä vastasyntyneellä vauvalla toivottava vähimmäismäärä olisi noin 170g viikossa ja tämä tahti jatkuu seuraavat 3-4kk. Jos harrastaa syöttöpunnituksia, kannattaa muistaa että lapsi syö eri kerroilla eri määrän maitoa ja paljonko lapsesta on tullut jo ulos nesteitä. Parasta olisi plussata koko päivän saldo kuin tarkkailla ”no nyt se sai vain 2g lisää painoa klo 13”, sillä toisella kertaa lapsi tosiaan saattaa syödäkin enemmän. Tällainen tilanne on toki stressaava jos on aihetta epäillä riittääkö maito ja silloin se oma puoliso tai muu läheinen voikin olla kullan arvoinen tuki ja turva kun imetystä luotsataan turvallisemmille vesille (eli tehostetaan: ihokontakti, paljon imetyksiä / pumppaamista, oma lepo ja ravitsemus.)

Hyvinvoiva vauva on hereillä ollessaan virkeä. Voisin luonnehtia että vauva käy hanakasti kiinni rintaan ja nielemisäänet voi kuulla. Lapsen limakalvot ovat kosteat ja punaiset. Vanhempia toki tyynnyttää kun lapsi lopulta rauhoittuu ja on selkeästi tyytyväinen imetyksen päätteeksi. Monesti se tuntuu kuitenkin siltä että kun saat rintasi vapaaksi, ehkä erehdyt hieman siirtämään lasta ja luulet voivasi syödä lämmintä ruokaa, vauva parahtaa ja aloittaa koko urakan alusta. 

Lapset ovat yksilöitä, joitakin voi luonnehtia kovinkin helpoiksi ja rytmi on ennustettavissa, toiset lapset taas ovat haastavampia. Jotta lasten luontaisia eroja ymmärtäisi paremmin, lukuvinkkinä voisin antaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton tiivistelmän temperamenttieroista.

 
Liian vähän maitoa saava lapsi on unelias, voi olla veltto ja kuivunut (aukile ja silmät kuopalla, iho kimmoton). Hyvin pieni lapsi menee todella nopeasti huonoon kuntoon. Jos huomaan lapsen jättävän useamman syönnin väliin ja epäilen kuivumista, menen mieluusti lääkärille. Ajattelen ettei ole yhtään turhaa lääkärikäyntiä, mieluummin sitä menee sinne suotta kuin jättäisi menemättä vaikka olisi aihetta.


Seuraavalla kerralla käyn läpi tilanteita joissa monesti epäillään maidonriittävyyttä ja pääsen myöhemmin aiheeseen lisämaito. 


Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti