sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Saako imetys sattua?Tästä ollaan montaa mieltä. Minä sanoisin että ei kauaa. Rinnanpää on herkkä alue ja etenkin imetyksen alkutaipaleella monet puhuvat karaistumisesta. Onhan se aikamoista jos vauva imee rintaa 12 kertaa päivässä useita kymmeniä minuutteja kerrallaan. Ja sitten se on hirvittävää jos imuote on huono (imetyskertoja voi olla huimasti enemmänkin tai hieman vähemmän, riippuu vauvan omasta tahdista).

Sitä ei kannata säikähtää, jos rinnanpäähän sattuu noin 10 sekuntia imetyksen alussa. Kivun pitää kuitenkin laantua ja toivottavaa olisi että alkuvaiheen kipuakaan ei tulisi. 

Hälytysmerkkejä huonosta otteesta ovat nähtävillä heti nännistä, se on huulipunapuikon muotoinen, parhaillaan kärjestä valkeaksi muuttunut tai on ehtinyt jo haavoille. Lisäksi imetys on kivuliasta. Lääkkeenä tähän suosittelisin monen muun tapaan lanoliinivoidetta kuten Lansinohia. Myös puristamalla omaa maitoa tipan rinnanpään päälle suojaa ja parantaa haavaumia. Ja ennen kaikkea imuotteen korjaamista, haavaumat palaavat takaisin jos ote on edelleen väärä.

Herumisrefleksin käynnistyminen voi aiheuttaa myös tietynlaista kipua, minusta se tuntui pienenä pistelynä rinnan sisällä, mutta ei suinkaan ollut sietämätöntä tai kovaa kipua. Ja se helpotti muutaman uloshengityksen aikana.

Jos rintaan sattuu imetyksen ulkopuolellakin, kyse voi olla sammaksesta. Toisinaan hiivasieni (Candida albicans) aiheuttaa näkyviä sammaspeitteitä vauvan suuhun ja rintaan, mutta voi olla ettei se näy päälle päin mitenkään. Minusta kipu tuntui kuin joku olisi tökkinyt sukkapuikoilla rinnan sisällä, rinnanpäät olivat todella arat ja sitä kipua ei saanut helpotettua mitenkään päin. Sammas voi myös hidastaa nännihaavaumien parantumista. 

Hiivan herkkua on kosteat ja lämpimät olosuhteet (kuten liivit päällä 24/7, aina hieman kosteat liivinsuojat), joten nyt olisi lupa kulkea yläosattomissa ja toivoa ettei ovesta tuppaa yllätysvieraita visiitille. Itse hoidin sitruunamehulla penslaamalla vauvan suun sekä omat rinnanpäät. Onneksi sillä hetkellä ei ollut haavaumia, voi olla että naapuritkin olisivat kuulleet missä mennään. Kannattaa muistaa, että sammas voi olla myös lapselle kivulias ja imuote sen vuoksi huono.

Tarkempaa tietoa sammaksesta, sen aiheuttajista ja hoidoista löytyy mm. 

Kipua voi aiheuttaa myös tiehyttukos ja siitä seuraava rintatulehdus. Tukoksille voi altistaa mm. kaarituelliset liivit tai muuten painavat vaatteet. Se että rinta ei tyhjene kunnolla tai jopa rakenteellinen poikkeama rinnassa jonka vuoksi tukos kehkeytyy aina samaan kohtaan toistuvasti. Tukos voi näkyä jopa selkeänä pahkurana jossain kohtaa rintaa tai vähintään tuntuu kovana alueena rinnassa.

Hoitona olisi saada rinta tyhjennettyä, se sattuu ja itse en ole arkaillut ottaa särkylääkettä siihen hetkeen. Rinnan hierominen lämpimässä suihkussa on suht helppoa, mutta sitten pitäisi olla rohkea masokisti ja oikeasti painaa jotta syvälläkin oleva tukos tyhjenisi. Lapsi on paras rinnan tyhjentäjä. Imu on voimakkainta leuanpuolella, joten lasta kannattaa imettää niin päin että leuka on tukoksen puolella.

Tukos voi kehittyä hyvinkin nopeasti tulehdukseksi, joka aiheuttaa kuumeilua, vetää olon entistä huonommaksi ja kannattaa olla yhteydessä lääkäriin tarvitaanko hoidoksi antibioottihoitoa. Turvotusta voi laskea viileällä ja kun maito pitäisi saada liikkeelle, lämpö auttaa.

Enemmän tietoa ja keskustelua tukoksista ja tulehduksista löytyy mm.

Ja sitten pääsen imuotteen korjaamiseen. Monesti tähän auttaa jo muutama helppo konsti; ihokontakti ja vauvan kääntäminen oikein päin sylissä. Monesti lasta pidetään rinnalla niin että napa osoittaa kattoon, mutta vauvan napa pitäisi kääntää kohti omaa napaa, navat vastakkain. Ja lapsen pitäisi nostaa leukaansa yläspäin. Hetki sitten kuulin hyvän vertauksen, kokeile itse juoda pullosta limsaa niin että painat leukaa rintaasi vasten, vaikeaa eikö?

Liian suppeaalla imuotteella vauva ei saa rinnanpäätä tarpeeksi syvälle suuhun. Jos rinta on kovin pinkeä, rinnapään aluetta voi lypsää tyhjemmäksi -> pehmeämmäksi jotta vauva saisi kunnon otteen rinnasta.

Merkkejä hyvästä imuotteesta löytyy listattuna sivun lopusta: 
 
Netistä löytyy runsaasti hyviä havainnekuvia erilaisista imetysasennoista ”breastfeeding positions” hakusanalla.

Tämä aihe on niin mahdottoman laaja, että jatkan sitä mielelläni toisella erää. Hyvään imetysasentoon ja imuotteeseen liittyy läheisesti maidon riittävyys, mikä askarruttaa monia. Voinenkin seuraavalla kirjoituksella käydä läpi millaisten merkkien turvin voi luottaa että maito riittää, mitkä hetket vaativat tukea ja itseluottamusta ja mitkä ovat vaaranmerkkejä jolloin lapsi on vaarassa kuivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti