maanantai 6. tammikuuta 2014

Rintojen kyky tuottaa maitoa ja varastoida sitäImettävän äidin rinnat eivät ole koskaan täysin tyhjät maidosta. Imetyksenkin aikana maitoa muodostuu aina lisää. Oletko joskus kuullut ettei noin pienillä rinnoilla voi maito riittää? Tai onko mielikuva isoista, paljon maitoa tuottavista rinnoista tuttu? Jotain perää noissa on, mutta se ei ole koko totuus.

Lähden liikkeelle matematiikalla. Minulla on 5dl muki ja 2dl kuppi. Kummallakin voin juoda litran kaakaota, toisella minun on vain otettava useampi kupillinen.


Se on totta, että rinnat voivat varastoida eri määrän maitoa. Rintojen ulkoinen koko riippuu kehon rasvakudoksen määrästä. Se voi antaa osviittaa paljonko rinnat voivat varastoida maitoa, mutta muistetaan että maitorauhasten määrä on se joka vaikuttaa maidonmäärään. Pienempi varastointikapasiteetti ei siltikään estä imettämästä yhtä tai jopa useampaakin lasta onnistuneesti.

Rinnat muodostavat sitä enemmän maitoa, mitä tyhjemmät ne ovat. Jos rinnat ovat täynnä maitoa, aivot saavat hormonaalisen viestin ettei maitoa tarvitse tuottaa enempää. Se jolla on suuri varastointikapasiteetti, voi mennä useampi tunti ennen kuin rinnat tulevat täyteen ja keho tulkitsee että tämä riittää. Pienemmällä varastointikapasiteetilla stoppi tulee nopeammin, jolloin rintoja on tyhjennettävä useammin jottei näitä stoppeja tulisi niin usein ja sen vuoksi kävisi niin, että maidonmäärä lähtee vähenemään.

Jos rinnat saavat olla täynnä, maidonvirtaus hidastuu. Jopa yksi kunnon tyhjennys ja pian sen perään imettäminen (ennen kuin rinta taas on täynnä) lisää virtausnopeuden jopa kaksinkertaiseksi. Tämä tukee ajatusta suihkutissi-ongelman hoidosta. Täyden rinnan lepuuttaminen (pidempi imetysväli per rinta) hidastaa maidonvirtausta ja vähentää suihkuamista.

Lähde:
Karla Loppi, 2004, Rinnan anatomia ja maidoneritys 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti