lauantai 15. helmikuuta 2014

Pakkautunut rinta, tiehyttukos ja rintatulehdusKun maito pakkautuu rintoihin.

Tämä tapahtuu yleensä maidon noustessa. Maitomäärä nousee hurjasti, verenkierto vilkastuu, kudos- ja imunesteet kerääntyvät rintoihin silmänräpäyksessä. Turvotusta voivat lisätä iv.-nesteytys ja oksitosiini-infuusiot. Seuraavat tuntemukset nousevat monilla esille tiheän imemisen kausien jälkeen.

Pakkautuneet rinnat näyttävät juurikin siltä kuin niihin olisi asennettu silikonit. Ne ovat täydet, voivat tuntua suorastaan kivenkovilta pingotuksen vuoksi, aristavat tai jopa kipeät, iho voi kiiltää ja punoittaa.
Taustalla on yleensä rinnan riittämätön tyhjeneminen. Parhain keino onkin tyhjentää rinnat niin tyhjäksi etteivät ne enää pingota.

 • Turvotusta vähentävät viileät kääreet; viileä geelipussi tai jääkaappikylmän valkokaalenlehti jonka pinta on rikottu ja nämä laitetaan liiveihin rintojen ympärille. Lämpimät hauteet lisäävät turvotusta, joten en suosittelisi sitä ensisijaisena hoitona.
 • Jos heruminen on vaikeaa, silloin voisin hetkellisesti laittaa imetyksen alkuun lämmintä kaurapussia rinnalle ja taas imetyksen jälkeen viileää.
 • Särkylääkettä kipuun, voi olla että vauva ei jaksa tyhjentää rintoja riittävästi joten loput pakkaumat on lypsettävä vaikka käsin hieroen lämpimässä suihkussa.
 • Jos lapsen on vaikea tarttua pinkeästi rinnanpäästä, siltä alueelta voi lypsää maitoa pois ja sormin painaen siirtää turvotusta pois nänninpihan alueelta jotta lapselle tarjoutuisi pehmeämpi rinnanpää.

Tiehyttukos rinnassa

Tiehyttukos eroaa pakkautumisesta siinä, että se rajoittuu tietylle alueelle rinnassa. Tämä on myös syy miksi ei suositella kaarituellisia liivejä imettäville äideille. Rintaa painava kaarituki voi vaikeuttaa maidon poistumista ja siitä kehkeytyä tukos. Tokihan me suosimme sopivia liivejä, mutta imettävän äidin rintojen koko voi imetysten välillä vaihdella jopa useammankin kuppikoon edestä. Tämä on kuitenkin makuasia minkä kokee hyväksi itselleen.

Tiehyttukoksessa tukkeutunut alue on kova ja aristava. Se voi olla selkeä patti, punoittava alue rinnassa. Äiti voi kärsiä myös päänsärystä, lihassäryistä ja kuumeilusta. Tässä maito puristuu maitorakkulasta ympäröivään kudokseen ja aiheuttaa tulehduksellisen reaktion.
Syinä tiehyttukoksille ovat mm. jokin painaa rintaa (esim. rintaliivit, laukun olkain) ja liian harvat imetysvälit.

 • Parhain keino korjata tilannetta on imettää vauvaa niin, että lapsen leuka on tukoksen puolella (koska imu leuan puolella on voimakkaampi). Imetyksenkin aikana tukosaluetta voi sivellä / hieroa jotta se aukeasi.
 • Äiti voi ottaa särkylääkettä.
 • Tukoksen voi ja ehkä jopa kannattaakin hieroa rohkeasti pois esim. lämpimässä suihkussa, tämä voi olla äärimmäisen kurjaa kun rintaa voi joutua tyhjentämään syvältäkin.
 • Herumista voi helpottaa lämpimillä kääreillä
 • Imetyksen voi aloittaa terveestä rinnasta ja vaihtaa kipeään kun heruminen on käynnistynyt
 • Äidille riittävästi lepoa ja riittävä nesteytys

Oireiden tulisi helpottaa muutamassa vuorokaudessa, jos ei tai ne pahenevat, rintatulehduksen mahdollisuus pitäisi poissulkea lääkärin toimesta.

Rintatulehdus

Oireet ovat samanlaiset kuin tiehyttukoksessa, mutta taustalta löytyy bakteerin aiheuttama tulehdus. Bakteeri on voinut päästä rintaan rinnanpään haavauman kautta ja toisinaan ne ovat niin olemattoman pieniä ettei niitä tahdo paljain silmin nähdä. Hoitamaton tiehyttukos voi lisätä tulehtumisen riskiä.

 • Hoitona samat keinot kuin tiehyttukoksessa, sekä antibioottikuuri.

Mikäli tukoksia ja/tai tulehduksia esiintyy usein, syytä pitäisi etsiä, sillä nämä ovat yleisiä syitä miksi imetys koetaan kurjaksi ja miksi koetaan paremmaksi lopettaa imetys.

Lähde:

K. Koskinen 2008. Imetysohjaus. Edita. Helsinki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti