lauantai 22. maaliskuuta 2014

ÄidinmaidonluovutusOlen hiljattain havahtunut miettimään maidon liikatuotantoa. Ensimmäisenä mieleen tulevat neuvot ettei nyt ainakaan lisätä sitä maitomäärää entisestään. Tiedän miltä se tuntuu kun paita on jatkuvasti märkänä, suihkusta tullessasi teet matrixit jottei lattia uiskentelisi maidossa ennen kuin saat pyyhkeen rintojesi eteen. 

Siinä kohdin miettii, jos saisin maitomäärän pysymään tässä, lapsi kasvaa ja joku päivä tämä määrä vastaa hänen tarvettaan. Vältellään rintojen ylimääräistä stimulointia, lypsämistä ja pumppaamista. Ja riskinä ovat sitten tukokset ja rintatulehdukset. Ja vaikka tukoksia ei tulisikaan, rinnat tuntuvat täysiltä lähes kaiken aikaa.

Mitäpä jos lähdettäisiin liikkeelle ajatuksesta ettei korjata sellaista mikä ei ole rikki? Mitä jos maidon ylenpalttinen tuotanto onkin hyvä asia? Jos äiti saisikin rauhassa tuntemustensa mukaan pumpata rintansa tyhjäksi ja lapsi saisi myös kaiken tarvitsemansa? Tämä on omalta osaltaan sovellettavissa myös suihkutissien hoidossa jos on päädytty rintojen ajoittaiseen täystyhjennykseen.

Nyt sitten esittelisinkin maidonluovutuksen. Äidinmaito on ensimmäinen lisämaito mitä mieluiten annetaan keskosille, vastasyntyneille ja sairaille vauvoille. Ikävä kyllä järjestään äidinmaidosta on huutava pula ympäri Suomen ja sairaalat joutuvat priorisoimaan kuka tarvitsee eniten äidinmaitoa. Esteenä tälle on mm. tietyt säännölliset lääkitykset ja tupakointi. Nämä ovat asioita jotka kannattaa tarkastaa omasta maidonluovutuskeskuksesta soveltuuko itse luovuttajaksi. Lisämainintana kerrottakoot, että äidinmaidosta maksetaan ihan hyvää korvausta.

Tässä listattuna äidinmaitokeskusten yhteystietoja ja ohjeita pitkin Suomea. (kaikki yhteystiedot eivät varmaankaan ole listassa, jos jotain puuttuu, vinkkaisitko ystävällisesti niin täydennnän listausta)


Seuraavalla kerralla palaan aiheeseen rintamaidon pumppauksen, aseptisen käsittelyn ja säilytysaikojen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti