lauantai 26. huhtikuuta 2014

Imetys raskausaikana ja tandemimetys

Imetys raskausaikana

Kun aloin odottaa kuopustani, sain neuvolasta varoittavat sanat että kai esikoisen imetys on jo loppunut (eikä se ollut kysymys vaan toteamus). Imetys vaarantaisi raskauden. Ja nämä sanat ovat tutut monelle muullekin.

Imetystä raskausaikana himmailaan myös ajatuksella että se on äidille raskasta. Mielestäni se on jokseenkin turhaa toisen puolesta ajattelemista. Luottaisin yhä äiteihin että he kyllä tietävät milloin jaksavat ja milloin eivät jaksa imettää lastaan. Saman huolen voisi ilmaista myös niin, että äideille annetaan tilaa harkita mikä on mieluisa ratkaisu kuin annetaan suora käsky.

Lasta siis voi aivan hyvin imettää läpi raskauden, jos se tuntuu raskaalta ja silti haluaa jatkaa, imetyskertoja voi vähentää esim. muutamaan kertaan päivässä.

Miten raskaus vaikuttaa imetykseen?

Imetyksestä voi tulla kivuliasta raskausaikana, rinnat muuttuvat herkemmiksi ja äiti voi käydä läpi hyvinkin ristiriitaisia tunteita. Imetykseen voi liittyä niin hellyyttä, rakkautta kuin vihaa ja pettymystäkin, vaikka se olisi yhä käynnissä. Tunteiden olemassaolo kannattaa hyväksyä ja sitten pysähtyä miettimään mitä tehdä tilanteelle jos se ei ole mieluisa. Imetys voi aiheuttaa myös kohdun supistelua, joka ei ole vaarallista jos äiti on terve ja raskausaika ollut normaali.

Raskausaikana maidonmäärä voi vähetä ja maku muuttua. Jotkut lapset saattavat itse lopettaa rinnalla käymisen näistä syistä johtuen.

Omaa jaksamistaan äiti parantaa panostamalla terveelliseen ruokavalioon ja lepäämällä tarpeensa mukaan.

Milloin ei pitäisi jatkaa imetystä raskausaikana?

Kun kohdun supistelu tuntuu kivuliaalta, kyseessä on kaksosraskaus, taustalla on aiempia ennenaikaisia synnytyksiä, äidillä on verenvuotoa tai äidin paino laskee, imetyksen lopettaminen voi olla suositeltavaa.

Vieroitus vai tandemimetys?

Mikäli äiti haluaa vieroittaa lapsen ennen seuraavan syntymää, se pitäisi tehdä sen verran ajoissa ettei lapsi koe kahta suurta mullistusta samaan aikaan; eli imetyksen lopettamista ja pikkusisaruksen syntymää. Ajattelen, että on hyvä että perhe on ehtinyt vakiinnuttaa uusia tapoja imetyksen tilalle joita voi hyödyntää myös kun vastasyntynyt on rinnalla esim. legoilla rakentelu, kirjan lukeminen jne.

Jos päädytäänkin tandemimetykseen, eli tilanteeseen jossa äiti imettää vanhempaa ja nuorempaa lasta yhtäaikaa, on muistettava että vastasyntynyt on etusijalla rinnalla. Vanhempi lapsi voi taantua lähemmäs nuoremman tasoa, mikä on luonnollista, ohimenevää mutta voi aiheuttaa äidissä negatiivisia tunteita. Toisaalta monet ovat kokeneet tandemimetyksen helpottaneen arkea ja vähentäneen sisarkateutta.

Jos vanhemman imetys on ehtinyt loppua, mutta haluaisi silti hänelle tarjota äidinmaidon etuja, hänelle voi hyvin pumpata pieniä maistiaisia pienemmän imetyksen lomassa. Tämä oli oma ratkaisuni kun en jaksanut imettää esikoista läpi toisen raskauden ja jouduin luopumaan tandemimetyksestä.

Kahta erilaista maitoa samaan aikaan

Breastfeeding Matters-linkin takaa löytyy ko. facebookryhmään tullut kuva, jossa äiti oli imettänyt lastaan vain toisesta rinnasta raskausaikana. Toinen rinta oli levossa. Lopulta kun hän pumppasi kummatkin rinnat, aktiivinen rinta tuotti maitoa taaperolle ja levossa ollut rinta tuotti kolostrumia syntyvälle lapselle. Upeaa eikö vain?

Lähde:
Deufel, M., Montonen, E. toim. 2010. Onnistunut imetys. Duodecim

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti