keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Imetystä maailmalla: Kiina

Blogin ulkoasu alkaa hiipiä kohti kesää. Samaan aikaan julki-imetys tulee helpommaksi kun vaatekerrosten tarve vähenee. Kaikkialla se ei kuitenkaan ole itsesään selvää tai helppoa. Välillä tarvitaan mahdollisimman selkokielisiä muistutuksia ylipäätään siitä, että imetys on se luonnollisin ratkaisu.

Tässä nyt Unicefin julkaisema video Breastfeeding. It's natural. Video on suunnattu Kiinaan, jossa ongelmia aiheuttavat paitsi perinteiset uskomukset ja väärinkäsitykset myös erittäin voimakas korvikkeiden markkinointi. Alle 6kk:n ikäisistä lapsista vain noin 28% sai enää rintamaitoa. Suomessa tämä lukema on ollut 60% tienoilla, vaikkakin täysimetettyjä 6kk:n ikään asti onkin vain 1% (2005).


Unicef ja National Centre for Women and Children’s Health ovat käynnistivät 2013 kampajan 10m2of Love, tarkoituksena on järjestää tiloja imettäville äideille kauppoihin ja muihin julkisiin rakennuksiin. Tavoitteena on mm. parantaa äitien mahdollisuuksia jatkaa imetystä myöskin töihinpaluun jälkeen.

Olisipa muuten edistyksellistä jos meilläkin olisi yleisesti selvästi omat tilat lapsen ruokintaan, kuin että äidit lämmittävät korviketta tai imettävät vessatilojen vieressä, vain kuppainen väliverho näköesteenä. Se kun ei vielä poista ääniä ja hajuja vessojen puolelta.

Videon lopusta on tuumattava sen verran, että meidän oloihinhan tämä ei sovellu, meillä ei ole muotivillitystä, että korvikeruokinta olisi hienompaa tai parempaa, kiitos siitä kuuluu varmastikin Korvikekoodille.

Ja sitten muiden lähteiden pariin mitä ylipäätään Kiinasta ja paikallisesta imetyskulttuurista on uutisoitu:

2008 4-month-old girl, daughter of dissidents, under house arrest
Viranomaisten toimesta pienen vauvan lapsentahtista imetystä on rajoitettu vaarantaen lapsen kehityksen.

2008 Kannanotto kiinalaisen imetysaktivistin imetyksen puolesta
Myös Imetyksen tuki Ry on aikanaan ottanut kantaa ylläolevaan tapaukseen.

2008 Kiinan maitoskandaalin uhreille luvassa korvauksia
Vieläkin tuoreessa muistissani on tämä katastrofi kun korvikkeita oli jatkettu melamiinilla jota käytetään muovin valmistuksessa. Seurauksena ainakin 6 lasta kuoli ja lähes 300 000 lasta sairastui. Lopputulemana yritykset maksoivat korvauksia ja ilmassa leijui ainakin yhdelle meijerinomistajalle kuolemantuomion uhka.

2013 Rintamaidosta hitti Kiinan rikkaiden keskuudessa
Tämän artikkelin otsikko kuulosti hyvältä, "jes rintamaitoa arvostetaan." No menihän se melkein niin, paitsi että rintamaitoa havittelevatkin aikuiset, terveyttään edistävät ihmiset.

2013 Breastfeeding In China: Officials Promote Practice By Tightening Rules, Citing Infant Formula Risks
Maailman keskiarvo imetyksessä on 40%, Kiinan viranomaiset ovat ilmoittaneet pyrkivänsä 28:sta 50:een prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Korvikemarkkinat taas ovat kasvattaneet osuuttaan 1 miljardista 9 miljardiin vuosien 2002-2013 aikana.

Jos näistä tiedoista mitään voi päätellä hoitotyön kannalta, vastaan varmasti tulee aikanaan  hyvin erilaisista lähtökohdista kotoisin olevia äitejä ja perheitä, jotka tarvitsevat vielä enemmän tukea ja sitä oikeaa tietoa jotta voivat tehdä valintansa asianmukaisen tiedon pohjalta. Silti mietin, kuinka suomalaisen terveydenhoitajan sanomiset voisivat voittaa tiedon joka on tullut oman kulttuurin uskomuksista ja johon on itse hyvin vahvasti kasvanut. Ehkä siinä kohtaa on hyvä ottaa tukiäidin asenne, jos koko sanoma ei kelpaa, ehkä sieltä jotain tarttuu kuitenkin evääksi matkan varrelle.

Lähteet:
Imetyksen edistäminen Suomessa 2009-2012
THL: Korvikekoodi
Kolanen, H. 2012. Maahanmuuttajaäitien imetys. Vaasa


Tämän synkistelevän aiheen jälkeen jaksankin taas paneutua pulloruokintaan, sen osalta on tullut taas jotain (minulle) uutta vastaan, keinoja kuinka pienentää kuilua pulloruokinnan ja imetyksen välillä. Niistä opeista tuli ihan hyvä mielikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti