lauantai 24. toukokuuta 2014

Riittääkö pelkkä rintamaito vauvalle helteellä?

Käyn nyt läpi pari tilannetta jolloin vanhemmat jäävät miettimään pitäisikö sittenkin tarjota vauvalle vettä rintamaidon sijaan.

Matkustaminen ulkomaille lämpimään tai yllättänyt helle, pitäisikö antaa vettä varuiksi?

Rintamaito riittää täysimetetylle, jopa kiinteät aloittaneelle rintamaito on vettä parempaa janojuomaa, rintaa kannattaa tarjota tavallista useammin. Rinnat muuttavat maitoa vetisemmäksi, juuri lapsen tarpeita vastaavaksi maidoksi. Rintamaito korvaa hikoillessa poistuneita suoloja ja ylläpitää elektrolyyttitasapainoa. 
Toisinaan vanhempia voi mietityttäää todellako rinnat ehtivät mukaan lisääntyneeseen nesteentarpeeseen; kyllä, se vie sen muutaman päivän kuin tiheän imun kaudella, kunhan lapsi vain saa olla rinnalla niin usein kuin haluaa ja niin pitkään kuin tarvitsee.

Se että lapsi saa tarpeeksi nestessä näkyy pissavaippojen määrässä, jos se tipahtaa on imetystä tehostettava (ja äiti katsoa juoko itse tarpeeksi) ja tarvittaessa lapselle on annettava muuta juotavaa kuivumisen estämiseksi. Lisäksi lapsi on pirteä, suun limakalvot kosteat ja iho kimmoisa. Vauvoilla pään aukileet ovat vielä avoimet ja menevät kuopalle kuivuessa, myös silmät voivat painua kuopalle, mutta näissä tilanteissa toivoisin todellakin että lapsi on jo sairaalassa ammattihenkilöiden hoidossa.

Äiti on sairastunut vatsatautiin, pitäisikö yhä imettää vai pitää lasta erillään?

Mitä ilmeisimmmin lapsi on saanut jo tartunnan kun äidin tauti alkaa oireilemaan ja vaikkei olisikaan, juuri nyt lapsi saa samaan aikaan vasta-aineita tautia vastaan. Imetetyt vauvat eivät joudu niin herkästi sairaalahoitoon kuivumisen vuoksi kuin korvikkeella ruokitut, syynä on juurkin äidinmaidon hyvä imeytyminen. Sairaana ollessaan äidin on vain muistettava juoda itse tarpeeksi (ja syödä, korvausjuomat apteekista tukevat äidin vointia). 

Lisään kuitenkin että jos lapsi sairastuu ja voi huonosti, vanhemmilla herää huoli niin on mentävä lääkäriin, kuivumisen astetta ei ole helppoa määritellä ellei tapauksia ole nähnyt useita ja pienillä tilanne voi edetä hyvinkin nopeasti kurjaksi. Mutta imetys on kuitenkin lapsen eduksi sairastellessa.

Löysin hyvän taulukon kuivumisen oireista vaikka näitä käydäänkin läpi siitä näkökulmasta että lapsi itse on sairastunut. Oireet ovat kuitenkin samanlaiset. Alle kouluikäisten lasten ripuli-oksennustauti: Kuivumisen merkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti