torstai 12. kesäkuuta 2014

Miksi imetys ei saa näkyä?Nähtävästi on taas aika pohdiskella imetystä julkisissa tilanteissa ja sivuta myös mistä löytää mukavia vaatteita imetystaipaleelle. Viittaan nyt hyvin vahvasti tuoreeseen tapaukseen jossa Keravan Prisman vartija oli kehoittanut äitiä siirtymään vessaan imettämään. http://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/222742-lasta-imettanyt-aiti-kaskettiin-vessaan-keravalla?page=1

Tähän minä sanon että upeaa kun äiti piti puolensa! Joku ehkä tykkää nauttia lounaansa haisevassa vessakopissa kuunnellen muiden vierailuja naapurikopeissa, mutta ei sinne kyllä ketään saisi painostaa menemään.

Miksi joku haluaa mennä imettämään suojaan?
·         * lapsi voi olla aikamoinen pöllöniska, eikä keskity ruokailuun jos ohitse kulkee jatkuvasti ihmisiä
·         * äiti kokee kiusalliseksi ruokkia lastaan muiden nähde
·         * imettäminen on vaikeaa (rintakumi, asennon löytäminen vaikeaa, lapsella rintaraivareita etc.)

Ja taas tämän huonoja puolia:
·         * lastenhoitohuone/vessa voi olla hyvin pitkään varattuna muilta sitä tarvitsevilta
·         * onko äiti mennyt sinne omasta halustaan vai jonkun käskyttämänä?

Se että jotakuta etoo nähdä jonkun imettävän on lopulta aika vähän. Hyvä kello kauas kantaa, paha vielä kauemmas. Ihmisillä on onneksi kyky kääntää päätään, muuttaa suuntaansa tai suunnata katseensa jonnekin muualle jos ei halua jotain näkyä katsella.

Ja miksei lasta syötetty ennen kauppareissua tai käytetä pulloa? Lapsi on voinut syödä ennen lähtöä, matkan aikanakin ja vaatia taas lisää maitoa, jotkut lapset noudattavat omaa sisäistä kelloaan, toisten syömisiä taas on mahdoton ennakoida. Ja pulloa en pitäisi automaattisena ratkaisuna tilanteeseen. Joskus mietin etten halua käyttää pulloa, lapsi ei ehkä huolisi pulloa, mutta hyvä vastaus on ”en käytä pulloa” ja sitä ei tarvitse sen enempää selitellä. Tämä toimii myös toisinpäin ”en imetä.” Ei selityksiä, kukaan ei ole velvollinen kertomaan halusiko imettää tai mikä meni vikaan. Kun ei se muille kuulu.

Irlannissa isoissa kauppakeskuksissa oli parhaillaan erikseen vessat ja omasta sisäänkäynnistä rauhallinen huone jossa saattoi imettää lasta nojatuolilla (ja istumapaikkoja oli useampia), mahdollisuus lämmittää pulloa / ruokaa ja jos muistini ei tee tepposia, myös pientä puuhaa isommalle sisaruksellekin. Näissä ei ollut mitään vaipanvaihtopistettä vaan ne olivat vessojen puolella. Jos ei halua imettää julkisesti, mielestäni tarjolla pitäisi olla tähän soveltuvat rauhalliset tilat.

Suomi on imetysmyönteinen maa, mutta voisi olla vielä vahvemmin. Mielestäni on harmillista että äidit joutuvat kokemaan häpeää siitä että imettävät lastaan. Jotkut kokevat tarpeelliseksi piilotella pulloruokintaa. Eikös sen pienen ihanan lapsen ruokkiminen tavalla toisella pitäisi olla mitä hellyyttävin tapahtuma?


Imetykseen sopii melkein mitkä vain vaatteet. Joskus muistan tuskailleeni miten kummassa ne äidit keskellä kauppaa avaa imetysliivien hakasta, laskee liiviä alemmas, avaa paitaa ja auttaa lapsen rinnalle. Ja miten se tapahtuu niin huomaamattomasti?

Liivien osalta imetysliivit ovat parhaimmat, normaalitkin käyvät mutta kuppia laskiessa alemmas kangas venyy hiljalleen eikä liivit ole enää niin tukevat kuin aikaisemmin. Etenkin hyvin suuria kokoja löytää helpommin muualta Euroopasta tai aina USAsta asti.  Hakusanat olisivat ”imetysliivit”, ”nursing bra”, ” amnings bh”.

Imetykseen on monenmoisia paitoja ja mekkoja. Monet ovat keskeltä halki niin että saa yhden rinnan kerrallaan hieman esille. Joissakin on napitus tai nyöritys keskellä ja sitä kautta saa laskettua paitaa sivummalle. Imetysvaatteet kuitenkin maksavat jonkin verran, vaikka onneksi käytettyinäkin niitä löytyy. Merkkejä löytyy laidasta laitaan hakusanalla ”imetyspaita”, ”imetysmekko”, ”nursing tops”, ”amningskläder” etc.

Edullisempi vaihtoehto on kerrospukeutuminen. Äiti nostaa päällimmäisen paidan helmaa ja laskee alemman topin  kaulusta jotta rinnan saa esille.

Oma suosikkini säiden ollessa suotuisat on harvakseltaan virkattu poncho. Siinä saa olla jo aikamoinen tirkistelijä jotta jotain näkisikin vaikka tietäisi mitä vaatteen alla tapahtuu.

Jotkut heittävät harson, huivin tai muun kankaan lapsen pään yli imettäessä. Se peittää hyvin, mutta kaikki lapset eivät suinkaan suostu siihen että ovat jonkinlaisen viritelmän alla piilossa.

Puhumattakaan kuinka huomaamatonta imetys on kun lasta kantaa liinassa, repussa tms.
Se vähä mitä imettäessä rinnasta näkyy, on todellakin olematonta verrattuna siihen mitä näemme kadunvarsimainoksissa tai kuinka vähissä vaatteissa on ok kulkea kylillä, kunhan vaan se tissi ei ole lapsen ulottuvilla...
Tästä pääsenkin seuraavalla kerralla jatkamaan aiheesta rinnat ja seksuaalisuus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti