keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Kansallinen imetyspäivän seminaari 13.10.2015

Heti alkuun sanottava, että aikamoinen päivä olikin, paljon upeita puhujia ja hienoja luentoja. Meillä vietetään nyt imetysviikkoa, jonka keskeisenä teemana on Imetys ja työ - kyllä onnistuu!
http://www.imetys.fi/index.php/yhdistys-toiminta/ajankohtaista-yhdistyksessa/548-imetyspaivan-seminaari
Tässä päivityksestä tuli melkein to do-list, monta päivitystä blogiin ja monta aihetta mihin syventyä ennen kuin niistä isommin avaudun. Päivä oli hyvin voimauttava ja innostava myös senkin osalta, että paikalla näki paljon vanhoja tuttuja ja sitäkin enemmän sain uusia tuttavuuksia.


The role of oxytocin during breastfeeding beyond the milk ejection reflex

Aamumme alkoi oksitosiini-aiheisella luennolla, jota piti Kerstin Uvnäs Moberg. Tuntui että häneltä loppui aika kesken ja hän ehti antaa vajaan kahden tunnin aikana vain pintaraapaisun siitä, mihin kaikkeen oksitosiinista on. Poimimani pääpointti luennolla oli oksitosiinierityksen kannalta, että ihokontakti imetyksen ohella on niin äärimmäisen tärkeä, ettei sitä ehkä tajuta kunnolla. Se on yksinkertaista, se ei maksa mitään, mutta sitä ei kuitenkaan toteuteta siinä määrin kuin voitaisiin. Tästä varmasti tulee lisää syvällisempää tietoa heti kun ehdin tutustua esityksen aikana annettuihin lähteisiin.

Imetys ja työ - kyllä onnistuu!

Seminaari jatkui lennosta vaihtaen ihanien Imetyksentuen koordinaattorien vetämänä, he kertoivat hyvässä paketissa miksi imetystä kannattaa jatkaa yli vuoden iän, millä tavoin se voi toimia arjen tukena kun työt tai opiskelut alkavat (äidinmaito antaa yhä lapselle vastustuskykyä, rinta antaa turvaa ja lohtua lapselle päivähoidon jälkeen, oksitosiinineritys puolestaan rentouttaa äitiä -> ilta voi sujua koko perheellä asteen mukavammin imetyksen myötä). Ja tietenkin yhtenä suurena pointtina olivat imetys- tai pumppaustauot työpäivän aikana. Tähän aiheeseen palaan myöhemmin vertaillen eri maiden käytäntöjä kuinka tukevat imetystä kun äiti palaa työelämään.


Lisämaitojen purkuohjeet kaikkien saataville

Lisäksi yhdistyksemme tehokaksikko julkaisi moniammatillisen tiimin kehittämän lisämaidon purkuohjeen, sekä lapsen tahtisen pulloruokinnan pikaoppaan! Linkit löydät täältä Imetyksen tuki Ry - Lisämaitojen purkaminen 
Lisämaitojen purkusuunnitelma näkyväksi - kampajan takana olivat Imetyksen tuen lisäksi Kätilöliitto, Terveydenhoitajaliitto, Vauvamyönteisyyskouluttajat ry, Ensi- ja turvakotien liitto ja Folkhälsan. Ja nämä samat materiaalit tulevat näkymään myös kaikkien heidän kotisivuillaan.

Ja idea on, että näitä saa vapaasti jakaa myös terveydenhuoltoon. Omasta mielestäni terveydenhuollon kannalta nämä ovat ihania ja kaivattuja materiaaleja, sekä myös asiakkaiden kannalta, koska nyt voidaan tehdä turvallinen suunnitelma, kuinka lisämaitoja päästään vähentämään. Tässä vielä Imetyksentuen sivuilta löytyvä lisämaitojen vähennyspäiväkirja.(pdf)

Imetysrauhan julistus

Ensimmäistä kertaa Suomessa julistettiin imetysrauha. Julisteita tämän osalta ilmestyy lähiaikoina toivottavasti hyvin moniin paikkoihin. Linkin takaa löydät viidentoista äidin ja yhden isän tarinat siitä, mitä imetys heille tarkoittaa, sekä kaksi videota imetysrauhasta. http://www.imetysrauha.fi/


Imetyksen tukijat - positiivisen imetyskokemuksen puolesta

Meillä oli ilo seurata kaiken kaikkiaan viiden asiantuntijan toteuttamaa keskustelua imetyksestä. Näkökulmia asiaan tuli moniammatilliselta taholta; kolmannelta sektorilta, julkisesta terveydenhuollosta, oli kätilöä, terveydenhoitajaa, IBCLC:tä (sen verran osaavaa väkeä oli, etten muista varmaan puoliakaan tämän porukan pätevyyksistä). Omaan mieleeni jäi etenkin esityksen loppupuolelta osallistujen mietteitä mitä he toivoisivat tulevaisuudessa toteutuvan ja yksi oli, että osaisimme terveydenhuollossa puhua imetyksestä oikealla tavalla. Tapa ilmaista jokin asia voi sopia yhdelle äidille oikein hyvin, mutta toinen ottaa saman ilmaisun verisenä loukkauksena, kuinka löytää kultainen keskitie tälle?

Vauvamyönteinen vastasyntyneiden osasto - BFHI-Neo-ohjelma

Moni varmasti tuntee Baby-Friendly Hospital Initiative-ohjelman, eli vauvamyönteisyysohjelman, jonka soisimme olevan osa jokaisen imeväisikäisiä hoitavan yksikön arkea. Ajatus on tukea ja turvata imetyksen käynnistymistä ja ylläpitoa, olipa kyseessä ennenaikainen, sairas tai terve lapsi. Tämän pohjalle on kehitetty 10 askeleen ohjelma, jota ollaan päivittämässä. ILCA:n sivuilla esitteillä on paketti, jonka avulla sairaala voi muuttaa käytäntöjään ja arvioida toteutusta tavoitellessaan vauvamyönteisyyssertifikaattia jonka myöntää THL.
Tästä linkistä näet ILCA:n sivuilta The Neo - BFHI -paketin päästäksesi lataamana ja lukemaan tiedoston, on toivottavaa että ilmoitat vähintään kotimaasi, jotta ILCA:ssa nähdään missä päin maailmaa asiasta ollaan kiinnostuneita.

Vauvantahtinen pulloruokinta

Riikka Ikosen esittelemä vauvantahtinen pulloruokinta oli myös yksi päivän tärkeimpiä aiheita. Tästä aiheesta aikaisempi blogiteksti Lapsentahtinen pulloruokinta jota päivitän hieman paremmaksi, (lisänä ovat tulossa vauvan stressinmerkit, joita voi olla vaikea tunnistaa, mutta ovat ehdottoman tärkeitä, ne kertovat että pulloa on laskettava, sillä maitoa tulee liian vuolaasti vauvan suuhun.)
Toinen bloggaus samasta aiheesta löytyy Rinnalla-blogista http://rinnalla.vuodatus.net/lue/2015/02/vauvan-tahtiin

Vuoden imetyksen edistäjän palkinto

Tämä jaettiin päivän päätteeksi ja tänä vuonna Imetys - Kolmen kauppa sai kunnian!


Kiitos tätäkin kautta kaikille, jatkossakin haluamme Kolmen kaupassa tuoda esille oikeaa, ajantasaista tietoa, luotettavia tietolähteitä ja edistää imetysmyönteistä ilmapiiriä! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti