maanantai 19. lokakuuta 2015

Rikkinäiset rinnanpäät ja imetysRinnanpään haavaumat

Rinnanpäät haavautuvat helposti imuotteen ollessa huono. Ensimerkkejä ennen varsinaisia haavaumia ovat imetyskipu, rinnanpää on litistynyt / huulipunapuikon muotoinen imetyksen jälkeen, nänninpää jää valkoiseksi . Pienet haavaumat ovat kuin pieniä viiltoja tai ihorikkoja, mutta voivat pahimmillaan aiheuttaa suurtakin vahinkoa rinnanpäässä ja sanomattakin on selvää, että se pienikin haava aiheuttaa kipua.

Voiko vauva juoda veristä maitoa?

Pienikin määrä verta maidossa värjää maidon hyvin punaiseksi. Tätä ei tarvitse säikähtää eikä maitoa tarvitse pumpata hukkaan. Vauva voi hyvin syödä veristä maitoa, ainoa haitta tästä voi olla, että jotkut vauvat saattavat pulautella veristä maitoa helpommin. Ja verta voi päätyä maitoon niinkin pienestä haavasta, ettei sitä edes paljaalla silmällä erota rinnasta.

Imuotteen tarkastaminen

Ensimmäinen asia miten tilannetta korjataan on imuotteen tarkastaminen. Vaikka se päällepäin näyttäisi hyvältä, äidin on luotettava omaan tuntemukseensa. Jos imetys sattuu, silloin otteessa on korjaamisen varaa. Tarkasta, että vauvan huulet eivät ole kääntyneet sisäänpäin. Toisinaan vauva saattaa sujauttaa kielensä rinnanpään päälle tai supistaa imuotetta hyvän alun jälkeen (tämän taustalla voi joskus olla ns. suihkutissit). Tarpeeksi syvään imuotteeseen auttavat kun vauva on riittävän alhaalla rintaan nähden (rinnanpää osoittaa vauvan nenään), usein tässä kohtaa riittää kun sylissä imettäessä vauvaa siirtää noin 10cm jalkojensa suuntaan alemmas, jolloin vauva nostaa leukaansa ja avaa suutaan isommalle.Muita syitä kivuliaalle imuotteelle

Muita syitä kivuliaalle imuotteelle voivat olla tutin ja tuttipullon käyttö, vauvan kireä kielijänne (saako vauva työnnettyä kieltä ulos, jääkö kielenkärki herttamaiseksi?), huulijänne (näkyy mm. ikenen kohdalla kohoumana joka jää myöhemmin etuhampaiden väliin mahdollisesti aiheuttaen hammasraon), vauvan kitalaen muoto (onko kitalaki ehjä?).

Imetysasennoissa on hyvä huomioida, että jotkut asennot voivat alussa olla vauvalle vaikeita, esimerkiksi toisella kyljellä olo voi olla liki mahdotonta. Taustalla voivat olla syyt kuten vauvan asento kohdussa, kuinka synnytys sujui (tuliko komplikaatioita, tarvittiinko imukuppia?), ja tästä pääsen myös siihen kuinka herkässä (tai hakusessa) vauvalla on hamuilu- ja imurefleksi; synnytystavan ohella miettisin millaista lääkkeellistä kivunlievitystä äiti sai, kuinka se vaikuttaa vastasyntyneen olotilaan. Pientä vauvaa ja miksei isompaakin on hyvä houkutella rinnalle ihokontaktin avulla.

Pelastaako rintakumi tilanteen?

Rintakumin käyttö tilanteen korjaamiseen ei ole pysyvä ratkaisu. Se ei korjaa alkuperäistä ongelmaa eli imuotetta, vaan se saattaa omalla painollaan tuoda lisää ongelmia imetykseen (millaista stimulaatiota rinta saa, kuinka maitomäärä lisääntyy vai lähteekö vähenemään, kuinka totuttaa vauva takaisin paljaaseen rintaan ja opettaa hyvälle imuotteelle). Sen lisään että rintakumin käytöllekin on aiheensa, mutta rintakumin käyttöön tulee saada hyvä opastus, kertoa riskeistä ja myös siitä kuinka rintakumista pääsee eroon.

Rinnanpään haavaumien hoito

Imeote ei välttämättä korjaannu kuin taikasauvan heilautuksella, vaan se vaatii harjoittelua niin äidiltä kuin vauvaltakin. Tämän ohella on tärkeää hoitaa rintoja ja auttaa haavaumia parantumaan. Tärkeintä tässä on, ettei rinnanpää pääse kuivumaan ja haavauma arpeutumaan. Kuiva arpi repeytyy jokaisella imetyskerralla uudelleen ja paraneminen lähtee alusta, eli rinnanpää pidetään kosteana. Apuna tässä käyvät oma rintamaito (rintaliivin suojat tarttuvat herkästi kiinni, osa on kokenut kestosuojien kosteina toimivan paremmin kuin kertakäyttöisten), bepanthen- ja lansinohvoiteet.
Jos imetys on liian kivuliasta ja koet välttämättä tarvitsevasi imetystaukoa, muista tyhjentää rinnat. Pumppu voi tuntua kivuliaalta, jolloin käsinlypsy tai lämminpullo-menetelmä ovat rinnanpäille ystävällisiä vaihtoehtoja. Katso menetelmistä lisää: Äidinmaidon lypsämisen ABC.

Imuote on kunnossa, mutta imetys sattuu yhä

Mikäli käy niin, että rinnanpäät ovat parantuneet, imuote on kunnossa ja imetys yhä sattuu, mieti sammaksen mahdollisuutta, vauvan suussa sammas näyttäytyy valkeina katteina ja rinnanpää puolestaan on punoittava, kutiava ja poltteleva kipu voi tuntua siltä kuin sukkapuikolla tuikkisi rinnan sisälle. Kerrassaan kurja ja toisinaan liki näkymätön riesa! 

Muiden vaivojen ohella on hyvä muistaa, että iho rintojen alueella on ihoa siinä missä muuallakin kehossa, rinnoille voi tulla ihottumaa ja muita muutoksia / vaivoja siinä missä käsivarteenkin.

Hae rohkeasti yksilöllistä apua ja tukea imetykseen, mikäli tilanne ei korjaannu omin keinoin. Apua on saatavilla ja imuottetta voidaan korjata monin keinoin, yksin ei tarvitse jäädä kärvistelemään.

Katso aiempi postaus Saako imetys sattua?

Lähde:
Onnistunut imetys, Deufel & Montonen
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti